Viser resultat 1- af

Vis flere resultater

Syreskader

Det er desværre ikke kun caries og paradentose der truer tandsundheden. Der ses flere og flere syreskader på børn og unges tænder, og et stigende forbrug af læskedrikke varsler om, at omfanget af skader vil øges.

 Hvor sur er du?

Tænder kan blive ødelagt af andet end caries. Tandemaljen kan forsvinde, selv om du børster hver dag. Det kaldes erosioner (syreskader) og er en kemisk opløsning af tanden. Det kan ske, hvis du spiser eller drikker syreholdigt uden for måltiderne. Med syreholdigt menes juice, sodavand, cola (også light produkter ), sportsdrikke, sur slik, dansk vand med citrus, visse former for medicin samt sure asier og rødbeder.

Hvad er surhed?

Surhed måles i pH, hvor den neutrale værdi er 7 og alt under denne værdi er surt, mens alt over er basisk. Når pH værdien i munden falder til under 5,5 begynder tændernes emalje at opløses. Cola har en pH værdi på ca. 2,5 og sodavand på ca. 3,0. Cola indeholder samtidig koffein, som man kan blive afhængig af!

Hvor længe er der surt i munden?

Faldet af pH værdi varer ved i op til 60 minutter afhængig af spyttets evne til at neutralisere syren. Denne evne varierer fra person til person, men man kan få syren væk ved at skylle munden med vand. En slurk cola eller sodavand er næsten lige så slem som en hel flaske på én gang.

Hvordan ser erosioner/syreskader ud?

I begyndelsen kan det være svært at se erosioner, og de gør heller ikke ondt. Men senere kan tænderne blive følsomme overfor kulde og varme, samt gøre ondt når du børster.

Hjælper det at børste bedre?

Erosioner har altså ikke noget at gøre med, om du husker at børste tænder 2 gange hver dag og bruge tandtråd 1 gang hver dag. Det skyldes alene den kemiske opløsning af tanden.

Hvordan ved jeg om jeg har erosioner/syreskader?

Når du bliver kaldt til undersøgelse, vil vi selvfølgelig være opmærksom på, om du måske er en af dem, der er ved at udvikle erosioner. Så du kan nå at stoppe dem i tide.

Godt råd: Drik vand ind imellem!